1) What is the minimum educational qualification required to get into the PGDM program?

ANS : Graduation (minimum three year duration) in any discipline from a recognized University with mandatory minimum of 50 per cent marks. The students who are appearing for final year examination / awaiting final year results can also apply.


2) What are the various exams considered?

ANS : We consider marks in any of the following all India examinations. CAT/ CMAT / ATMA / MAT / MH-CET / XAT/ GMAT


3) What are the minimum cut off scores in each of the tests that are considered?

ANS : : Lexicon MILE believes in considering the overall personality while selecting students especially with respect to their past academic records, work experience, if any, among others. There is no prescribed minimum cut off score for any test. However, due weightage is given to the test scores. For this year’s admission 20 percent weightage will be given to the test scores.


4) Can I apply for PGDM program if I have not appeared for any of the above mentioned entrance tests?

ANS : No


5) What scores do I submit if I have given all the exams?

ANS :You can submit all the scores of whatever you have appeared at or in wherever you have scored highest.


6) Is the PGDM Course at Lexicon MILE an AICTE approved course?

ANS :The PGDM Course at Lexicon MILE is approved by AICTE & DTE, Maharashtra, Ministry of HRD, Government of India.


7) What is the intake of students in Lexicon MILE PGDM program?

ANS :Post Graduate Diploma in Management (PGDM): 120 seats


8) How many offices does Lexicon MILE have in India?

ANS :For the purpose of ease of PGDM Admission operations and in order to help parents and family of students, to make the admission process more user friendly and trustworthy, apart from the Head office situated in Pune, Lexicon MILE also operates its admission processes from Indore and Kolkatta. The address and contact details of all the three offices are as follows:-



Contact Details

Pune Office

Head Office

Indore Office

Regional Office

Kolkatta Office

Regional Office

Address

MILE Tower, Lexicon Estate, Gat No. 726, Pune-Nagar Road, Wagholi, Pune

G-13-14, Apollo Trade Centre, Geeta Bhavan Square, Indore

8, Camac Street, Shantiniketan Building, Floor No. 5, Office No. 12, Kolkatta

Pin Code

412207

452001

700017

State

Maharashtra

Madhya Pradesh

West Bengal

Telephone Nos.

9717536537

8975083364

9146014950

9893026519

9039304336

6268322008

9073564486

9163493334

 

Landline Nos.

7276716262

9146010042

Same as above

033- 46046293

Email Id- Admission Inquiries

admissions@mile.education

admissions@mile.education

admissions@mile.education

Email Id – General Inquiries

info@mile.education

info@mile.education

info@mile.education

Website

www.Lexiconmile.com

www.Lexiconmile.com

www.Lexiconmile.com

9) What is the PGDM admission application form fee for 2019-21?

ANS : For our AICTE approved LEXICON MILE PGDM program, the Application Fee is Rs. 1000/- for academic year 2019-21 (Available at LEXICON MILE office / Lexicon MILE Indore Office/ Lexicon MILE Kolkatta Office. Form can also be downloaded from www.Lexiconmile.com. Payment details are stated below to confirm application status)

10) How do I pay for the Admission Form?

ANS : Mode of Payment for PGDM admission application form for 2019-21

  1. Cheque or Demand draft in favor of LEXICON MILE-Management Institute for Leadership and Excellence payable at Pune.
  2. Online payment through NEFT/RTGS/Cash Deposit. Details as stated below:
    • Name of Account Holder: : Management Institute for Leadership and Excellence
    • Bank Name:Kotak Mahindra Bank Limited
    • Branch Name: :Ramwadi, Pune
    • Bank Account No:7611533804
    • Bank IFSC Code:KKBK0000730


11) What are the selection criteria for Lexicon MILE PGDM program?

ANS : The below mentioned process determines the selection to Lexicon MILE PGDM 2019-21 program.


  1. Competitive Exam Test scores
  2. Group Discussion (GD)/ Caselet Analysis and Personal interview (PI):

    The Personal Interview consist assessment of the following aspects.

    1. Technical Interview: These questions test your basic knowledge and look into your overall understanding of management concepts.
    2. Competency based Interview: Competency or behavioural questions are one of the best tools to identify whether a candidate's characteristics and motivations match the behaviours needed for a management admission. These help identify the behavioural traits and characteristics that Lexicon MILE believes, are essential for success as future management professionals.
    3. Past academic records
    4. Work experience, if any

    Based on weighted average of the above parameters, the merit listing is done.

12) What weightage do we give for various parameters in selection process?

ANS :Weightages vary from year to year. Apart from GD/Case Analysis and PI, weightage is also given to past academic credentials and work experience. Test scores also carry a weightage.


13) What are the different specializations offered by LEXICON MILE?

ANS :The Institute offers dual specializations in PGDM program: Finance or Marketing along with Human Resources as an Elective.


14) What is the fee structure for Lexicon MILE PGDM program?

ANS :: The fee structure for the PGDM course for the academic year 2019-21 is mentioned separately on the Lexicon MILE Website. www.lexiconmile.com


15) Will I get refund of fees if I cancel my admission?

ANS :Yes, As per AICTE rules.


16) Do I have to abide by the fee structure and dates of fee submission?

ANS :: Yes. Complete fees have to be paid as per Lexicon MILE fee structure submission dates and timings ( as stated in the Application Form along with fee structure) and existing rules and regulations declared for academic year 2019-21. No extension of dates to pay late fees / pay lesser fees shall be provided, in case of payment dates not met. No separate requests/favours/part payments can be availed from the Institute. This applies to all students availing educational loans too.


17) Are there any management seats?

ANS :: No. All seats are purely on merit. The Institute does not charge any Capitation Fees, whatsoever.


18) Where would the admission process be conducted?

ANS :: The admission process would be conducted at:
Pune, Delhi, Bangalore, Pune, Chennai, Goa, Mumbai, Kolkata, Chandigarh, Hyderabad, Jaipur, Varanasi, Amritsar, Indore, Surat, Ranchi, Bhopal and Ahmedabad. (The list of centres is subject to changes)


xNote: Any of the outstation centers can be changed at the discretion of the Institute depending on response. Other new centers may also be added depending on response from the candidates. The venue of the process at the outstation campus would be uploaded on the website in due course. Or call on 9717536537 / 9146014950 for further assistance.

19) Does Lexicon MILE provide hostel facility?

ANS : Yes. The hostel facility is provided for both boys and girls separately.


20) What are the generic hostel facilities provided at Lexicon MILE?

ANS :: The Lexicon MILE hostel facilities include, provision of clean drinking water, hot and cold water supply, 24/7 wifi facility, furnished rooms with beds, curtains and cupboards, 24/7 professional security guards, CCTV cameras for increased vigilance, biometric attendance facility etc.


21) Is hostel stay mandatory for all students?

ANS :: No. Hostel stay is not mandatory for all students. The Lexicon MILE PGDM program is a full time residential program. Hence, hostel stay is a preferable arrangement for its students to meet the need of late hour academic sessions at the Institute. However, those students who are currently Pune domiciled and are living with their parents only, within PMC city limits, shall be exempted from hostel stay. It is mandatory for students from outside Pune to avail hostel facility, without fail.


22)Does Lexicon MILE provide pick and drop facility?

ANS :Yes. Lexicon MILE provides the pick and drop bus facility to all its students, to and fro, from the campus to the hostel. For Pune domiciled students, bus facility shall be provided to and fro, from the campus to the Pune Bus depot at fixed timings, with pick and drop facility, at strategic points on the same route.


23) How are placements at Lexicon MILE?

ANS :: The placement is quite decent at Lexicon MILE and is 100% since its inception. The Institute has very good relationship with a large number of corporate and alumni from various sectors. The placement for the batch 2017-19 is still ongoing. The statistical details of the placement of the said batch till date are as under:


  1. Highest salary for current year till date:Rs 18 lacs p.a.
  2. Average salary for current year till date:Rs 7 lacs p.a.

The ROI for Lexicon MILE is quite competitive, if not better, than many of the comparable Institutes considering the fees, facilities, knowledge accumulation, corporate exposure, hostel facility and initial placement salary. With almost one year of paid internship, the students are able to recover a sizeable amount of the fees invested for their Lexicon MILE PGDM program, even before they finish the PGDM program. For other details including companies coming to the campus, please refer the institution website, www.lexiconmile.com


24) What is average number of opportunities offered to a Lexicon MILE student, in terms of Internships / Placements?

ANS :The Institute is not a Placement Agency, nor are Placements at Lexicon MILE, a matter of right. However, in order to encourage our bright future leaders and aid in their career growth, the Institute facilitates the Internship/Placement process of its students. Majority of the students get an average of six to seven opportunities, to appear for the screening process of different companies and profiles, for the purpose of Internships / Placements.


25) Can I know the names of some select recruiters at LEXICON MILE?

ANS :Yes. Lexicon MILE has had an excellent track record of 100% placements each year. The companies range from Startups to Brands, across all sectors. Some of the prominent ones are AXIS Bank, Eureka Forbes, Bajaj Allianz, Amul India, Credit Sudhar, Indiabulls, Secure Now, Sintex, NCord, M3M, AXA, ACI, Octane, 99 Acres, Aditya Birla Group, Apollo India Ltd, Aptech, Café Coffee Day, eClerx, Edelweiss Godrej, Avantor, H & R Block, Tokio Life Insurance Ltd, Piaggio, FirstSource, First Naukri.com, Hewlett Packard, Hero Electronix, Extra Marks, Early Salary, IKS Health, HSBC Bank, ICICI Securities, IndusInd Bank, Magicbricks.com, Food Panda, Mahindra and Mahindra, Sahara India, Sintex, Seasons Mall, Larsen & Toubro, Shoppers Stop, Standard Chartered Bank, Syntel, Thomas International, Nestle, Sarda Ply, Videocon, Wipro, Harley Davidson, Repro, WNS, Wockhardt and Yes Bank.


26) Does Lexicon MILE have both domestic and international placements?

ANS :Yes. Lexicon MILE has both domestic and international placements.


27) Where will I get the Lexicon MILE application form for PGDM program?

ANS : At all the below stated addresses.


  1. Institute Head office at Pune:: Lexicon MILE Tower, Lexicon Estate, Gat No. 726, Pune- Nagar Road, Wagholi, Pune, Maharashtra on all working days from 10.00 am to 4.00 pm
  2. Institute Regional office at Indore: : G-13-14, Apollo Trade Centre, Geeta Bhavan Square, Indore, Madhya Pradesh on all working days from 10.00 am to 4.00 pm
  3. Institute Regional office at Kolkatta:: 8, Camac Street, Shantiniketan Building, Floor No. 5, Office No. 12, Kolkatta, West Bengal on all working days from 10.00 am to 4.00 pm
  4. Institute Website (www.lexiconmile.com) from where they can be downloaded and submitted to the Institute personally or by post.
  5. Select Coaching Centers (details available on www.lexiconmile.com)
28) What is the last date for sale and submission of Application Forms?

ANS : Last date of sale of forms: 31st March, 2019; last date of submission of forms: 15th April, 2019.


29) What is the date of declaration of results?

ANS :Dates shall be declared soon. Results will be most likely, declared in the months of May/June 2019.


30) What is the date of commencement of classes for PGDM 2019-21 program?

ANS : Classes will commence mid June/July-2019 (Details will be made available later)


31) What are the Institute contact details where I can reach for any information/ assistance?

ANS :Institute Address & Contact Details:


  • Institute Head office at Pune:Lexicon MILE Tower, Lexicon Estate, Gat No. 726, Pune- Nagar Road, Wagholi, Pune, Maharashtra on all working days from 10.00 am to 4.00 pm
  • Institute Regional office at Indore: : G-13-14, Apollo Trade Centre, Geeta Bhavan Square, Indore, Madhya Pradesh on all working days from 10.00 am to 4.00 pm
  • Institute Regional office at Kolkatta:: 8, Camac Street, Shantiniketan Building, Floor No. 5, Office No. 12, Kolkatta, West Bengal on all working days from 10.00 am to 4.00 pm
  • Please call for: Lexicon MILE PGDM 19-21 Batch Admissions: (www.lexiconmile.com) from where they can be downloaded and submitted to the Institute personally or by post.
  • Please write for:
    • PGDM 1820 Admission Queries:admissions@mile.education
    • PGDM 1820 Fee Queries: accounts@lexicon.edu.in
    • PGDM 1820 Document Submission Queries:registrar@mile.education
  • Please visit for Institute Updates on: Website:www.lexiconmile.education
32) Any faculty member I can get in touch with for my PGDM 2019-21 admission concerns.

ANS :Yes. The faculty contact details are given below:-


  1. Prof. Parmeshwar Kawale – parmeshwar.kawale@mile.education
  2. Dr. Jitender Sharma – jitender.sharma@mile.education
  3. General Information: In case you have major issues, please contact the Dean – Academics of the Institute Prof. Raju Varghese at raju.varghese@mile.education

Good Luck & All The Best For A Great Career Ahead

Enquiry
Get Brochure
Apply Now
Virtual Tour